Nee maar écht Marian, hoe bizar is dat?

Mijn cliënte is verbaasd en misschien ook wel een beetje in shock. We werkten van de week aan haar 20-jarige ik, want haar dochter van 20 zit behoorlijk in de knoop. En natuurlijk is het dan heel goed om de dochter de hulp te bieden die nodig is, maar die dochter is ook een spiegel voor de ouders op diezelfde leeftijd waarop het probleem speelt. En daarom gingen we daar samen naar kijken.

Disassociatie

De “problemen” begonnen toen haar dochter 18 was, wat speelde er bij haarzelf toen ze 18 was? Haar opa overleed in haar bijzijn, best traumatisch. Zij schoot toen in het handelen en dan ging uit haar gevoel weg. Ze dissocieerde. Haar dochter kreeg op haar 18e haar eerste psychose, dat is ook een vorm van dissociatie.

Haar leven

Steeds weer als ze een stuk van haar leven in die tijd vertelt, realiseert ze zich dat ditzelfde ook bij haar dochter speelt, En dat is hoe het werkt, dat is Spiegelen. Je kind laat jou die stukken zien die je nog mag aankijken. Waar nog werk te doen is.

Geboorte van jezelf

Wat ook nog van belang is: hoe was de geboorte van jezelf en van je kind. Juist ook die informatie vertelt je heel veel, je geboorte is ook een spiegel voor hoe jouw “geboortes” gaan in je leven. En geboortes kun je zien als een proces, bv een toets op school, een examen, processen als van baan veranderen. Hoe was die bevalling? Ging het vlot en soepel of had je hulp nodig van bv een keizersnede of een vacuümpomp, en heel belangrijk: hoe heeft je moeder dat beleefd?

Medicatie

In dit geval heeft de dochter heel veel moeite met het feit dat ze medicatie nodig heeft, ze wil het het liefst zelf doen, zonder hulp. Moeder was diep verdrietig dat de geboorte van haar dochter uitmondde in een keizersnede, en had het gevoel gefaald te hebben, waarom kon zij het niet zonder medische hulp… Zie je de paralellen? Nee dit is geen toeval, ga maar eens onderzoeken hoe het bij jezelf was, hoe het bij de geboorte van je kinderen was en hoe zijn jouw “geboortes” daarna gegaan? Kom je hier dan nooit vanaf?

Volledige acceptatie

Zeker wel… door deze processen bewust te maken, door ze te doorvoelen in een spiegelopstelling, kan de energie shiften en transformeren. En wat een rust geeft het om te beseffen dat even hulp nodig hebben, helemaal niet erg is, daarna neem je weer de touwtjes in handen en doe je het weer lekker zelf. En dan zul je zien dat na verloop van tijd je geen hulp meer nodig hebt, want er zit geen strijd meer op, er is volledige acceptatie en dan mag het gaan.. 

Spiegel je Wijs!