Mijn dochter wordt gepest en jullie doen er niets aan!

Elk gesprek met deze vader komt het weer hierop neer. Al mijn collega’s worden er gek van, bekent ze me. Wat we hier al aan energie in gestopt hebben, niet normaal.. alle pestprotocollen zijn uitgevoerd, gesprekken in de klas, en het mooie is nog dat wij als leerkrachten helemaal het gevoel niet hebben dat ze gepest wordt…maar steeds weer komt die vader klagen. We zijn nu zover dat we hopen dat hij zijn dochter van school haalt en ergens anders naar toe gaat. We weten gewoon echt niet wat we er nog meer aan kunnen doen.

Pestprotocol

Dit was de casus die gedeeld werd tijdens de jaaropleiding van Spiegelen in het Onderwijs. We hadden het deze dag over pesten. Binnen het spiegelen kijken we iets anders naar pesten dan bij een doorsnee pestprotocol. Je hebt het namelijk allemaal zelf in je: de dader en het slachtoffer en de redder of toeschouwer.

Zelf gepest

En deze dag namen we bovenstaande casus als voorbeeld. We stelden de juf, het kind en de vader op. En gingen de situatie doorvoelen. In dit veld staand bleek dat vader vroeger zelf gepest was en daar werd niks aan gedaan, hij werd daarin niet gehoord. Het meisje werd niet echt structureel gepest, maar haar vader was er zo op gespitst en zij kreeg aandacht van hem als ze een pestsituatie met haar vader deelde. Zo werd deze situatie erger en erger.

Spiegelopstelling

De juf snapte nu wat er speelde bij vader en kon weer met compassie naar hem kijken. Ze deed deze opstelling met het groepje meiden die hierbij betrokken waren en enthousiast kwam het meisje thuis en vertelde haar vader wat ze hadden gedaan en dat ze nu begreep hoe het (pestende) meisje zich voelde, dat ze zich nu veel beter voelde, want ook de pester had zich uitgesproken en dat voelde nu helemaal oké.

10-minutengesprek

Toen vader een week later op het 10 minutengesprek kwam was hij vol lof over de aanpak en dat er nu eindelijk wat mee gedaan was, In het energetische veld is hij gehoord en begrepen, de boodschap was duidelijk, voor de juf, voor de vader en voor het meisje..

Gratis Spiegelweek

Zo heerlijk hoe dat Spiegelen werkt.
Wil je hier ook meer over weten? Doe dan mee met de gratis Spiegelweek van 4-8 maart 2024.

Ben jij er ook bij?