Bang om te stralen

Ik voel zoveel weerstand of angst om vol te gaan shinen zegt ze. Alsof ik een soort van in het geboortekanaal zit en niet naar buiten wil. Ze staat op het punt om over een paar weken het managementteam een idee dat ze heeft uit de doeken te doen, maar ze is bang om te falen (of bang om te stralen?). Ze zegt na even nadenken of invoelen, het voelt net als toen ik 6 jaar was en we gingen verhuizen. Ik weet nog dat ik aan de regenpijp vastgeklampt stond te huilen en dat mijn moeder en de juf op me inpraatten, maar ik voelde me zo onbegrepen, niet gezien of gehoord in mijn verdriet.

Niet gehoord

En dan zegt ze ja…eigenlijk net als bij mijn geboorte in het ziekenhuis. Mijn moeder kreeg weeën opwekkers, omdat de bevalling niet goed doorzette. Of te wel er werd niet geluisterd naar wanneer ik wilde komen, mijn gevoel deed er niet toe. Ik werd na de geboorte op de babykamer gelegd en mijn moeder lag gewoon op zaal. Ik kon huilen wat ik wilde, mijn moeder hoorde me niet.

Oude herinneringen

En toen ze 6 was, bij de verhuizing werd er weer niet naar haar geluisterd, haar mening deed er niet toe. En in een gezin met 4 kinderen hadden vader en moeder hun handen vol, ook aan zichzelf, het werk en alle geregel rondom zo’n verhuizing. Dus nu ze haar idee wil gaan lanceren bij het MT, komen deze oude herinneringen, al dan niet bewust naar boven, met de daarbij behorende angst, want toen stond ik er alleen voor, dan zal dat nu ook wel zo zijn. Er al vanuit gaand dat haar voorstel wellicht “afgeschoten” zal gaan worden.

Gratis Spiegelweek in het Onderwijs

We deden een opstelling met haar IK- van nu en haar IK- van 6 om dat gevoel van toen er even bewust te laten zijn en met haar volwassen IK haar 6 jarige IK tot steun te kunnen zijn. Zodat ze nu bewust anders kan kiezen, dat ze nu mag voelen dat ze zichzelf kan ondersteunen, dat ze haar gevoel mag vertrouwen, maar ook dat ze, wetende waar haar onzekerheid vandaan is gekomen, nu anders kan kiezen.

En hoe anders voelt het daarna, na het aanvoelen en aanvullen. En ’s avonds krijg ik een voicebericht hoe ze het gaan aanpakken, wat ze gaat doen en zeggen bij het MT. Heerlijk dit soort dingen, mooie inzichten en mooie transformaties.