Eigenaar van de bal

Een poosje terug had ik een prachtige sessie, met een hele mooie metafoor, een prachtige spiegel ook. Om het even een beetje te verduidelijken vertel ik even kort iets over mijn klant. Ze woonde praktisch samen met haar vriend en tegenover hem woont een jonge man die “toevallig” altijd precies met haar tegelijk in de lift wilde, altijd precies naar buiten kwam als zij over de galerij liep, ze voelde zich bedreigd, onveilig. Ze hebben de betreffende jongen erop aangesproken en we hebben er spiegelend naar gekeken en toen was het acceptabel, maar nog niet weg, want ze ervaarde geen controle, geen regie in dit stuk.

Tafelvoetbal

In de gemeenschappelijke ruimte staat een tafelvoetbal spel in een hoek, niemand gebruikt het, want de bal is kwijt. Op oudejaarsdag besloot mijn cliente met haar vriend in de gemeenschappelijke ruimte tafelvoetbal te spelen, want zij heeft namelijk standaard een tafelvoetbalballetje in haar tas zitten. Eigenlijk zou het fijn zijn om het spel met z’n vieren te spelen i.p.v. met twee. “Toevallig” loopt er een jonge man binnen en die zegt: O, hebben jullie een bal? En mijn cliente zegt spontaan: “Als je nog iemand opzoekt, kunnen we met z’n vieren spelen.” Zich niet realiserend dat dit de overbuurjongen was waar ze zich zo bedreigd door voelde, omdat zijn haar anders zat en hij anders gekleed was dan normaal. Toen ze het doorhad schoot ze in de paniek, maar dacht: ja ik zit er nu zover in, laat ik het nu maar aangaan ook.

Confrontatie

Terwijl ze dit aan me vertelde schoot de paniek weer over haar gezicht. Maar ik werd helemaal enthousiast. Ik zei: “Besef je wat een mooie spiegel dit was, wat een prachtige metafoor? Jij was de eigenaar van de bal, jij bent dus de eigenaar van het spel. Nu mocht je de confrontatie met hem aangaan, zolang jij het zag zitten, op elk gewenst moment kon je de bal pakken en weglopen en is het spel klaar. Dus daardoor hoefde je je niet bedreigd te voelen, want het spel is van jou, omdat de bal van jou is. Jij bepaalt wat je wilt ervaren, in hoeverre je de stress toelaat en de situatie er laat zijn, zodat jij je trauma’s kunt aankijken en kunt helen. Je had de regie over je eigen helingsproces.” Je kreeg hierdoor weer helder gemaakt dat jij de regie altijd hebt. Het is aan jou, hoe je iets wilt ervaren, het is aan jou of je je in de slachtofferrol laat plaatsen of dat je gaat beseffen dat de bal van jou is.

Angst of vertrouwen?

Als we ons dat nu eens veel meer gaan realiseren, dat we de eigenaar van de bal zijn, en dus de eigenaar van het spel, Hoe willen we dat spel dan spelen, vanuit angst, of vanuit vertrouwen? Hoe wil jij je leven leven, vanuit angst of vanuit vertrouwen? Als jij de eigenaar van de bal bent, wat doe jij dan? Door met spiegelopstellingen te werken ben jij in controle, ben jij de eigenaar van de bal, van het spel?

 Als je je dit beseft, dat jij altijd de eigenaar van de bal bent, hoe beslis je dan?