“Wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet”

Dit gezegde gebruikte mijn oma regelmatig. En daar moest ik van de week ineens aan denken. Mijn cliente, die van de week bij me was, vertelde wat ze had meegemaakt.

Mannen

Ze is jaren single geweest en had veel last van huidhonger. Mede om die reden ging ze vechtsporten doen. Want het rollen over de vloer met mannen voorzag haar in een behoefte. Niet zozeer dat ze daar opgewonden van raakte, maar het vervulde wel een behoefte. Nu heeft ze een vriend en is die behoefte vervuld.

Laatst was ze in de sportschool en moest trainen met een man, waar zij weerstand bij voelde. Tijdens de training voelde het alsof hij er opgewonden van raakte en heel haar lichaam raakte in de stress en ging in de weerstand. Ze is uitgestapt en zei dat ze duizelig was en is naar huis gegaan. Ze ervaarde enorme onveiligheid in die situatie. Hier beleefde ze het vanuit haar jonge kind stuk.

Erkenning

Eenmaal thuis wilde ze dit eigenlijk melden bij de trainer maar was bang om als ME-TOO-vrouwtje weggezet te worden, zo van.. als je niet aangeraakt wilt worden moet je geen vechtsporten doen. Ze was bang om afgewezen te worden op haar gevoel, Nu zat ze in haar puberstuk, de puber wil erbij horen, wil niet afgewezen worden. ’s Avonds heeft ze toch de trainer geappt met haar gevoel en dat gedeeld, ze kreeg de erkenning en werd gezien en gehoord, er kwam een gesprek de volgende dag. Nu beleefde ze de situatie vanuit haar jong volwassene.

En zegt ze vandaag tegen me, ik heb niks tegen die man hoor, maar ik ga niet meer samen met hem sparren. En ik realiseerde me dat als ik dit zo kan ervaren en hoe akelig dit was, dan moet ik zelf ook echt in zuiverheid zijn als ik sport en ik realiseer me dat ik dat ook niet altijd was, zeker niet in de periode van mijn huidhonger. Hier was ze de volwassene.

Positie bepalen

Prachtig hoe ze heel bewust door haar kinddelen is gegaan en deze situatie gemasterd heeft en er uiteindelijk vanuit de volwassene naar kon kijken.

Vervolgens ging ik met haar naar een situatie kijken waar ze zelf nog wel in haar jonge kind blijft hangen en nog niet de fases doorlopen heeft naar de volwassene toe. Ze irriteert zich namelijk al tijden aan een collega. Daar voelt ze ook onveiligheid bij, op een ander level, maar haar lijf gaat wel in de vluchtstand. Door haar onveilige jeugd heeft ze lang op deze manier gereageerd: de situatie uit de weggaan of die persoon uit haar leven blokken. Mede dankzij het spiegelen heeft ze nu bewustwording op dit stuk gekregen en kunnen we haar kinddelen vervullen waardoor ze stap voor stap naar de volwassene kan shiften. Het gaat er dus om te kijken vanuit welke positie beleef ik deze situatie nu. En wat heb ik in deze positie nog nodig om naar een andere positie te kunnen shiften.

Voelen

Rondom haar jonge kind positie mag ze voelen wat ze nodig heeft om zich in aanwezigheid van die ander niet meer onveilig en onbeschermd te voelen. Soms kan de aanwezigheid van een ouder achter je je net die steun geven om de wijde wereld in te kunnen als puber, maar in geval van mijn cliente waren beide ouders geen veilige haven. Dus mag ze die veiligheid en kracht echt aan zichzelf geven en er bv een voorwaarde aan verbinden, ik blijf zolang ik de situatie meester ben, voel ik me bedreigd of stressvol dan kan ik zo of zo reageren. Het puberdeel wil erbij horen, dus welke fijne collega’s zijn er op het personeelsuitje waar je je wel fijn bij voelt, verbind je daarmee, spreek met hen af, dan is het puberdeel vervuld. De jong volwassene wil erkenning en gezien en gehoord worden. Ze weet dat andere collega’s hetzelfde gevoel hebben bij deze collega, dus ze krijgt erkenning voor haar gevoel.

Energie opzuigen

Vervolgens gaat ze in de opstelling voelen op deze “nare” collega en voelt dat hij leeg is, alleen bezig met persoonlijk gewin, manipulatief. Ze zegt ”Hij zuigt je energie op” en hij doet aan “lovebalming” geeft diegene waar hij iets van nodig heeft mooie cadeautjes en complimentjes om zo zijn doel te bereiken. Oké, zeg ik: wat spiegelt dit jou? Wat zegt dit over jouzelf? Huh… doe ik dit ook? Ze denkt diep na en zegt dan, hmmm ik ben echt niet leeg hoor… maar idd, ik kan ook wel in het pleasen schieten en in het wellicht overdreven verzorgen, cadeautjes geven als ik iemand heel leuk vind en diegene zo aan me wil binden. Ja ik snap dat ik dan mezelf vul met energie van de ander, ipv met die van mezelf.

Zelfinzicht, groei en bewustwording

Mooi om samen te sparren en te voelen wat zo’n situatie je eigenlijk te vertellen heeft.
Spiegelend kijken kan je zoveel opleveren, aan zelfinzicht, aan groei, aan bewustwording.
Maar confronterend is het ook. Het is zeker niet voor watjes, durf jij het aan?