Woedeuitbarsting

Gisteren kwam ze binnen, een prachtige jonge vrouw, maar wel een hoopje ellende, emotioneel, snel in tranen. Ze zei:” Ik doe niks goed”. Ze voelde zich waardeloos. Haar vriend is heel veel boos, hij geeft haar overal de schuld van en heeft woedeuitbarstingen, waardoor zij zich nog minder waard voelt. Dat komt voort uit zijn jeugd die behoorlijk traumatisch was. Ik verzekerde haar dat, al kon ik niet de situatie veranderen, ik wel haar gevoel kon veranderen en dat ik er alles aan zou doen om te zorgen dat dit gevoel geshift zou zijn.

Roze / Fuchsia

 Ik liet haar twee blaadjes kiezen 1 voor haar zelf en 1 voor haar vriend. Voor haarzelf koos ze roze, roze wat tegen fuchsia aan zit maar net iets zachter. Roze staat voor: stel je kwetsbaar op, voor zelfliefde, maar het staat ook voor zelfafwijzing. Fuchsia staat voor: out of the box denken, doe eens iets anders en ga er voor 150% voor. Bij haar voelde je heel sterk de behoefte eruit te breken uit het doosje van (zelf)afwijzing en boosheid. Maar hoe?

Man en Vrouw

Ze legde het blaadje voor haar vriend links voor dat van haar zelf. Heel duidelijk: de man en vrouw lagen omgedraaid. De man links betekent dat hij heel erg aan het voelen is (woede, gekwetstheid, anderen de schuld geven van zijn gevoel, van zijn ellende) Hij zit minder in de actie. Voor de vrouw betekent dit dat ze zich snel aangevallen voelt, snel emotioneel, snel huilen en deze vrouw had haar eigen blaadje ook nog naar achteren gelegd, dus ze voelde zich achtergesteld, op de achtergrond staan, niet belangrijk genoeg. Meteen zodra ik de man de juiste plek liet innemen en haar ook weer links naast hem liet plaatsnemen zakte de wanhoop en voelde het al lichter en werd ze rustig. Het huilen zakte en haar gezicht werd rustiger.

Mishandeld

Haar vriend heeft gezien dat zijn vader zijn moeder mishandelde voor zijn ogen. Hij heeft daarop het contact met zijn vader verbroken, maar zijn moeder is ook niet een echt liefdevol, warm en empathisch persoon. Omdat zijn boosheid daar in geworteld is, besluit ik ook de schoonouders op te stellen. Ze legt ze voor haar vriend neer. Waar ze in eerste instantie pure haat en afkeer voelt voor haar schoonvader, merkt ze bij het doorvoelen dat hij veel spijt en begrip heeft, begrip voor zijn zoon dat ie het contact heeft verbroken. Hij voelt zich klein en onmachtig. Helemaal niet de bedreigende boze man zoals het eerst leek. Bij de schoonmoeder daarentegen voelde je juist heel erg haar gebrek aan warmte, liefde en verantwoordelijkheid nemen. Ze zag totaal haar eigen rol in het geheel niet. Toen we zijn ouders ook de juiste plek lieten innemen en ze de eigenschappen gaven die hij zo gemist had, kwam de energie in haar tot rust, de boosheid zakte en ze voelde begrip, vergeving maar ook haar eigen kracht.

Gouden ster

Bij iedereen veranderde de kleur, maar die van haar zelf werd goud met sterren. Ze voelde wat dit met haar deed. In plaats van zelfafwijzing nu zelfwaardering. In plaats van slachtoffer zijn nu juist de volle verantwoordelijkheid nemen. In plaats van de schuld krijgen van alles, nu zien dat ze dan juist een stap naar voren mag doen en voor haarzelf en haar kinderen de grens mag aangeven. Ze mag gaan stralen, de ster worden in haar eigen leven.

Verantwoordelijkheid nemen

Prachtig om te zien hoe ze nu snapte dat zijzelf ook de verantwoordelijkheid niet nam, door haar kind haar te laten troosten als haar vriend boos was. Zo klein als hij was, stond hij op om haar te troosten en te schreeuwen naar zijn papa dat hij niet zo boos moest doen naar mama. Het patroon van zijn eigen jeugd herhaalt zich, waarschijnlijk was dit al van generaties terug, net zolang tot het gekeerd wordt, tot de verantwoordelijkheid gepakt wordt en het wordt gekeerd. Daar is gisteren een prachtig begin mee gemaakt. Ze ging moe, maar blij en licht naar huis, precies wat ik haar beloofd had.

Een ander helpen

Wil je ook leren hoe je anderen zo kunt helpen en jezelf erbij, kijk dan eens op mijn website en neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. De nieuwe ronde start op 22 oktober.