Schuld wegschuiven

Ik weet het nog goed, al is het al jaaaren geleden. Gerard, mijn man, had er een handje van om altijd de schuld bij een ander te leggen. Zo liep hij een keer de berging in en stootte een vaas om die van de plank af viel in stukken. En zijn reactie was: “Waarom zet je die vaas dan ook zo op het randje?” Niet “sorry schat, dat ik je vaas heb gebroken, nee hij legde de  verantwoordelijkheid volledig bij de ander, razend werd ik daarvan”

Waarom vertel ik dit?
Nou, wat ik toen niet wist, weet ik nu wel. Toentertijd wist ik nog niks over het Spiegelen, maar nu kan ik terugkijken op die situatie en weet ik wat dat me toen spiegelde.

Excuses bedenken

In die periode worstelde ik met meer dingen: endometriose, stress op mijn werk… en je raadt het misschien al, maar ook ik legde de verantwoordelijkheid van veel van die dingen buiten mezelf, al was ik me dat niet bewust. Bij de endometriose was mijn overtuiging: door een lakse reactie van een gynaecologe, waren mijn klachten zo erg geworden, terwijl ik natuurlijk zelf veel eerder aan de bel had moeten trekken. De stress op mijn werk kwam omdat mijn groep extreem groot en zwaar was en ik werd niet gehoord in mijn hulpvraag (maar…ik hoorde mezelf niet in mijn hulpvraag). En dit zijn nog maar twee voorbeelden, maar ik kan er nog zo een aantal opnoemen. Jij wellicht ook bij jezelf.

Mannelijke partner

Maar doordat ik dus niet de volle verantwoordelijkheid nam over mijn leven, doordat ik het buiten mezelf neerlegde, en daarnaar mocht kijken, daar iets anders in mocht gaan doen, daardoor spiegelde mijn man mij dat ik niet de volle verantwoordelijkheid nam over mijn eigen leven. Je mannelijke partner staat voor je daadkracht, voor wat je doet. Je vrouwelijke partner staat voor je gevoel, je intuïtie. Waar jij je aan irriteert, is dus een reflectie van wat je zelf uitzendt. Van iets in jou.

Hij hoefde dit niet meer te laten zien toen ik de volle verantwoordelijkheid had genomen. En de keren dat het wel gebeurde, dat ik nog wel de “schuld” kreeg, terwijl ik er niks aan kon doen, die keren raakte het me niet meer. 

Waarom niet?

Omdat ik het in mezelf had opgelost en hij het dus niet meer hoefde te spiegelen, het was neutraal geworden in mij.

Wil jij dit ook leren?

Geef je dan op voor de zomercursus “JIJ als partner.” Waarin we 12 weken gaan deepdiven in de innerlijke man en vrouw in jezelf.

  • Waardoor je meer en meer in balans komt in jezelf.
  • Waardoor je kunt gaan groeien in de eenheid.
  • Waardoor je vanuit zelfliefde en compassie naar de ander kunt kijken
  • Waardoor je inzicht krijgt in jouw innerlijke wereld, die een mega effect kan krijgen op je uiterlijke wereld.
  • Waardoor jij en je partner meer in harmonie komen, of als je nog geen relatie hebt, waardoor je die ideale partner kunt gaan aantrekken.
Lees er hieronder meer over en doe mee!