Bentinho Massaro

Van het weekend kreeg ik een artikel doorgestuurd uit de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag van Bentinho Massaro. Ik weet niet of je hem kent, het is een spirituele Goeroe, van Nederlandse bodem, maar bekend over de hele wereld.

Emoties

Ik had weleens podcasts geluisterd met hem erin en vond hem wel erg zelfverzekerd, maar ook wel heel wijs. En nu kwam er dus een artikel in de krant waarin hij helemaal onderuit gehaald wordt. Hij werd een beetje weggezet als gevaarlijke sekteleider. Omdat je innerlijke systeem niet wil dat je je hebt laten beetnemen, ga je eerst in de ontkenning, daarna in de uitzoekstand en dan in de verwerking, althans zo werkt dat bij mij. Mooi wat er dan allemaal langskomt aan gevoelens en emoties: Ontkenning, teleurstelling, boosheid en aanvaarding.

Mooi

Mooi ook om te zien dat we vaak toch iets boven onszelf plaatsen om tegenop te kijken, alsof we die “leiding” denken nodig te hebben, om niet helemaal zelf de volle verantwoordelijkheid te hoeven dragen. Mooi om na zo’n inzicht weer te beseffen dat je echt en alleen op je zelf hoeft te vertrouwen. Dat we de regie niet aan een ander moeten overlaten, maar ook dat we zelf verantwoordelijk zijn en dat we die verantwoordelijkheid ook moeten pakken.

Inzichten

Ik had het artikel ook doorgestuurd naar een aantal cliënten, die groot fan van hem zijn/ waren. Ook zij ervaren hierdoor een shift. Gedachtes als: “zie je wel, spiritualiteit is slecht” (niet durven vertrouwen op het Hogere in jezelf). Al die Goeroes zijn niet te vertrouwen (pas op om in je grootsheid te stappen, dan ben je niet meer te vertrouwen/ blijf met beide benen op de grond en onttrek je niet aan de rest)

Wat zegt dit over mij, dat ik hem zo bewonderde en nu valt hij keihard van zijn voetstuk. (straks val ik ook door de mand) Kan ik mijn eigen gevoel nog wel vertrouwen? (wat is er mis met mijn beoordelingsgave? Kan ik uberhaupt wel goed voelen?) Zodra ze groot worden gaat het mis.. (zeker niet groot worden, dan gaat het mis met mij) Allerlei bespiegelingen en inzichten komen hierdoor op gang, dit geeft groei, zo’n situatie brengt je weer inzicht.

Grensoverschrijdend gedrag

En ik moest terugdenken aan een therapeut die hier aan huis kwam vroeger en met Yanneke werkte, Yanneke liep als peuter vaak in haar blootje of in een luier door het huis en ik had altijd het gevoel: “Ik moet hem niet alleen laten met Yanneke” Later werd hij door andere ouders beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Of dat waar was, geen idee. Was zijn inbreng op Yannekes ontwikkeling hierdoor opeens minder waard? Hmmm, eerlijk gezegd, dat deed wel wat met mijn beeld van hem en het werk wat hij deed.

Oordelen

Gek he? Wat een oordelen voel je dan meteen. Zijn ze schuldig, of niet? Goed of fout, ipv wellicht GOED èn FOUT. In het geval van die therapeut kan ik nog steeds met veel dankbaarheid terugdenken aan zijn pogingen ons en Yanneke te helpen. Hij stond aan het begin van mijn bewustwordingsproces. Aan het begin van steeds weer de verantwoordelijkheid pakken, in de spiegel kijken en voelen, aan het begin van echte zelfliefde.

Schuld, schaamte, oordeel

Nu in deze tijd zijn we thema’s als schuld, schaamte, oordeel en machteloosheid en machtsmisbruik aan het uitzuiveren…. in de wereld, maar ook in onszelf. Als we naar de eenheid willen groeien, mogen we gaan beseffen dat we alles zijn: dader,  slachtoffer en toeschouwer. Welke rol, welke positie kiezen we om het thema in het licht te zetten, om het uit te werken? Er is geen goed of fout, alleen de positie die je kiest.

Wat is de trigger die aangeraakt wordt? Wat is je mening erover? Voel je je dader, slachtoffer of toeschouwer in een bepaalde situatie? Dat spiegelt weer iets over een deel in jezelf. Over de positie die je hebt gekozen. Spiegelen kan je zo helpen om de wereld om je heen te handelen, om die wereld door een andere bril te bekijken, de volle verantwoordelijkheid te pakken en daardoor enorm te groeien.

 

Wil jij het ook leren en leren toepassen in je eigen vakgebied?

Kijk op www.spiegeljewijs.nl/offline

Binnenkort starten we weer..