Wat wil mijn vet me vertellen?

Het gaat heel goed met me, ik ben heel trots op de stappen die ik heb gezet, maar mijn lichaam, het vet dat gaat maar niet weg, en dat terwijl ik minstens 5 x per week sport. En ik weiger mezelf uit te gaan hongeren, want dat heb ik vroeger gedaan en daar heb ik allerlei klachten aan over gehouden, dat doe ik echt niet meer. Kun jij me helpen? Ik vertelde haar dat het niet gaat om een pasklaar antwoord, zo van; eet dit of dat en dan ga je afvallen. Het gaat om het verhaal dat je jezelf vertelt:

Wat vertelt het vet je?
Waarom is het er?
Wat geeft het je?

Leuke mannen

Dus, zei ik, gaan we kijken wat dit je spiegelt. Wat het je vertelt. Want daarna kun je met de nieuwe inzichten jezelf een ander verhaal gaan vertellen. En pas dan ga je afvallen. Ze had me verteld dat ze heel graag weer een leuke man zou ontmoeten, en nu komt ze hele leuke mannen tegen tijdens het sporten, maar ze voelt dat ze denken: Hanneke is een hele leuke meid, maar nee…ze is te dik. En ze heeft al meer ervaren dat het vet op haar buik een belemmering is voor een fijne relatie.

Mijn vet loslaten

Na een fijn en intens voorgesprek, gingen we aan de slag met de opstelling: Ik liet haar een IK-blaadje maken en 1 voor haar fysieke lichaam, een voor haar emotionele lichaam en 1 voor het VET. Ze legde het fysieke lichaam voor haar IK en het vet daar weer voor en haar emotionele lichaam achter haar. Mijn uitleg: je lichaam en het vet staan je in de weg. Het mooie was dat ze voor haar ik een oranje blaadje koos: oranje staat voor loslaten en verwerken en maak eens contact met anderen, speelsheid. Precies wat ze wil: haar vet loslaten en verwerken waardoor het is ontstaan en dan weer contact met anderen maken en plezier.

Schattig

Haar emotionele lichaam was rood: je mag er zijn, neem je plek in op aarde, maar daar zit ook overschreeuwen in als optie. Die emoties vanuit haar niet zo fijne verleden, schreeuwen en roepen, maar mogen er niet echt zijn. Die worden verstopt achter de laag vet. Haar fysieke lichaam was geel: focus en concentratie, kracht.  Dat vindt ze ook heel belangrijk, daarom doet ze ook vechtsporten, kickboksen en MMA. En dan het blaadje voor het VET, dat was fuchsia roze. Het is een schattige kleur. Het voelt schattig. Wat ik heel grappig, vond, want ze sprak met zoveel afkeer van haar vet dat ik had verwacht dat ze zwart of een andere donkere kleur zou kiezen.

Dus het vet spiegelt schattigheid. En al voelend en pratend, kwamen we erachter dat zij ook dol is op bolle knuffels, bolle diertjes, bolle baby’s.. die hebben iets schattigs en aandoenlijks. Als baby en jong kind heeft ze nauwelijks liefde gekregen thuis, dus die schattige periode die veel jonge kids hebben, heeft zij niet gehad, ze was niet gewenst. Dus dat vet hielp haar schattig te blijven.

Reservetank

Huh zei ze, dit is bizar, want ik ben gewoon schattig, ook zonder mijn vet. Dus halveerde ik het roze A4tje en liet haar voelen wat het deed. De helft eraf maakte niet veel verschil. Nog een keer door de helft (nog maar een vierde vet voor haar fysieke lichaam deed des te meer). Nu voel ik me sterker, beweeglijker, en nog steeds schattig. En met een achtste van het vet voelde ze zich nog beter. Zonder haar vet, voelde niet goed. Ze zei: nee ik heb dat nodig dat is als het reservetankje van mijn Puch Maxi van vroeger, als de benzine dan op was, had ik altijd nog een beetje in mijn reservetankje. We hebben hier op dit blaadje ook gevoeld wat haar lichaam nodig heeft, dat ze mag voelen waar het mee gevoed wil worden en dat ze daarnaar leert luisteren.

Umami

Toen ze op haar emotionele lichaam ging staan en we daar het hele vel vet weer voor legden, voelde het zwaar alsof ze een zware last droeg. Hier ervaarde ze dat ze het vet echt als buffer nodig had gehad om zich niet te laten kwetsen, als bescherming, als klein kindje was het al niet veilig om open en kwetsbaar te zijn. Met het achtste deel vet ervoor voelde het ook prima, en toen het helemaal weg werd gehaald zei ze: Dit is ook goed, maar dan moet er wel assertiviteit bij, felheid, kracht, vurigheid, allemaal woorden die een zekere bescherming inbouwden. Toen ik vroeg of er ook openheid, zachtheid en mildheid bij mocht, aarzelde ze eerst, maar het was goed en toen zakte ze is een heelheid die zo prachtig was om te voelen en te zien. Het voelde als umami (dat is de heelheid van smaken: zoet, zuur, bitter en zout)

Regenboog

Daarna heb ik haar nog haar spirituele lichaam neer laten leggen en daar koos ze een hologram papier voor zilverkleurig met de regenboog weerspiegeling erin. En daar was alles super. Uiteindelijk legden we alle blaadjes op elkaar en stond ze erop. En ze zei: Jee, wat ben ik krachtig, sterk maar toch ook schattig en vrouwelijk. Ik heb zo dat randje vet helemaal niet meer nodig, dat mag ook weg. Ze was zelf helemaal flabbergasted van de inzichten die dit had gegeven. 

Het zou me heel sterk verbazen als ze volgende keer niet flink is afgevallen. De boodschap is begrepen. Het vet heeft haar liefdevolle werk gedaan en mag nu losgelaten worden.