Gekwetst

Een collega heeft me zo gekwetst, hij is me zoo tegen gevallen. Ik had hem heel hoog zitten, maar ik heb nu gezien hoe hij echt is. Hij gebruikte me gewoon en laatst hadden we een spelletjesavond afgesproken en ik maakte eten klaar, maar hij kwam niet opdagen en nam niet eens de moeite om me af te zeggen. Ik ben helemaal klaar met hem. Ik laat me niet zo behandelen, ik ben meer waard dan dit. Het is wel jammer want we hebben ook regelmatig personeelsfeestjes en daar kan ik nu niet meer naar toe, want hij is daar ook.

Zelfliefde

“Waarom kun je daar dan niet meer heen?”, vroeg ik. “Nee”, zei ze stellig. “Ik ben meer waard, uit zelfliefde wil ik niet meer met zo iemand omgaan. Het is wel jammer want het zijn altijd gezellige avondjes”. Ik vroeg haar waarom ze hem zoveel waarde gaf en waarom ze de confrontatie uit de weg ging. Waarom ze zichzelf pleziertjes ontzegt, ze straft zichzelf voor het gedrag van de ander.

Zelfliefde of zelfbescherming?

Huhhhh….Zo had ze er nog nooit naar gekeken. “Zo doe ik dat altijd, dat doe ik echt uit zelfliefde hoor” zegt ze. Maar ik vraag me dat af… of is het zelfbescherming Ze denkt na, ze voelt en zegt: “Je hebt gelijk Marian, het is inderdaad zelfbescherming, maar dat is goed, want ik heb mezelf nooit beschermd vroeger… ik accepteerde vroeger alles en nu kies ik voor mezelf.” Ik voel me nu niet meer veilig, niet meer fijn met hem erbij. Ik wil me alleen omringen met fijne mensen.

Groeien

Samen praten we over voorwaardelijkheid, over veiligheid in jezelf voelen, over in je kracht staan en over welke intentie er achter zit en over referentiekaders. Mooi hoe de inzichten langzaamaan bij haar binnendruppelen en de spiegelopstelling helpt daarbij, ze voelt, ervaart en merkt hoe dingen kunnen veranderen. Hoe ze er anders naar kan kijken. Hoe ze in haar kracht kan blijven staan. En ze doorziet dat ze eigenlijk dankbaar kan zijn met zijn gedrag, want hij geeft haar gelegenheid om te groeien.

Dankbaar

En ik… ik hou haar de spiegel voor, vertaal de spiegels en denk bij elke spiegel, oh..dit zegt dit of dat over mezelf. Zo is elke spiegelopstelling weer een mooie intense ervaring, voor de cliënt, maar ook voor mij als spiegelcoach, want uit elke sessie, haal ik weer inzichten voor mezelf ook.

Het was weer een mooie dag. Met een hele fijne sessie met hele mooie inzichten. Ik ben een dankbaar mens.