“Juist door de negatieve eigenschappen eerlijk in de ogen te kijken, leer je enorm veel over jezelf.”

Volgens van Dale is spiegelen een voorbeeld aan iemand nemen of licht weerkaatsen. En het gelijk zetten van producten in een supermarkt schap. Eigenlijk komen die zaken bij ‘ons’ spiegelen ook weer terug. We zien de ander als ons spiegelbeeld, de ander is de reflectie van onszelf. We zien ons licht weerkaatst in de ander. Dat noemen we de positieve spiegel. Het licht van de ander is de weerkaatsing van ons eigen licht. Al die mooie eigenschappen die je ziet bij de ander, zijn de weerkaatsing van delen van onszelf.

En nu denk je wellicht: “Nou zoveel zelfvertrouwen als zij heeft, heb ik bij lange na niet”. Maar je kunt alleen de dingen in een ander herkennen en zien, die je zelf ook hebt. Het kan wel zo zijn, dat je die delen in jezelf nog meer kunt bekrachtigen. Dat ze nog versterkt mogen worden. Maar ze zijn aanwezig, anders kun je ze in de ander niet herkennen.

Maar zo is het natuurlijk ook met de negatieve dingen die je bij een ander ziet, ook dat zijn reflecties van stukken in jezelf. Stukken die je wellicht juist niet wil zien, omdat je die liever kwijt dan rijk bent. Maar juist door die negatieve eigenschappen eerlijk in de ogen te kijken, leer je enorm veel over jezelf, ga je de diepte in bij jezelf.


Spiegelen is confronterend.

Ja Spiegelen is confronterend. Want het is niet leuk als je erachter komt, dat die ergerlijke collega, of je ex-partner met zijn/haar gedrag iets spiegelt van jezelf. Dat wil je soms gewoon niet weten, niet zien.

Ik weet nog dat een klant ooit zei: mijn man is zo negatief, hij ziet nooit de positieve kant van iets. Ik ben juist heel positief, dus dat hij mij spiegelt dat ik negatief ben, daar klopt niks van. Toch is dat zo, want je man staat voor je daadkracht, jij bent dus negatief in je doen en laten, je bekijkt het van de negatieve kant. En dat klopte helemaal, want ze kon veel meer dan ze dacht, was grootser dan ze durfde dromen en hield zichzelf klein met de negatieve overtuigingen in haar daadkracht. Hoe prachtig om dat samen aan te kunnen pakken, om daar op een heel simpele manier mee aan de slag te kunnen gaan.

Hoe dan?

Bij de spiegel je wijs methode, werken we met spiegelopstellingen. Veel mensen kennen wel systemisch werk, familieopstellingen, waar representanten de delen van de familie representeren, door te verwoorden wat ze voelen in het energieveld.

Wij werken met gekleurde a-4tjes, om die delen te representeren, die de cliënt neerlegt op plaatsen waar het voor hem/ haar goed voelt. De spiegelcoach geeft de vertaling van de kleur en plaats keuze en legt de A-4tjes vervolgens op de juiste plaats. Daarna gaat de cliënt de delen doorvoelen en aanvullen wat er nodig is. En uiteindelijk verbinden we de delen weer, want het gaat om de eenwording in onszelf met de positieve en de negatieve stukken van onszelf. Als we de negatieve delen in het licht zetten, kunnen ze transformeren en worden ze ook licht.

Magisch

Het blijft fantastisch om de veranderingen te zien gebeuren en dat ook terug te krijgen van je cliënten. Er gebeuren magische dingen. Cliënten die na een aantal sessies van hun voedselallergie af zijn, cliënten die na een sessie melden dat de dagelijkse joints die ze nodig hadden om te kunnen slapen, niet meer nodig zijn, relaties die stuk dreigden te gaan, die weer lekker lopen, maar ook vrouwen die na jaren eindelijk voor zichzelf durven kiezen en juist hun eigen weg durven gaan en uit een toxische relatie durven stappen. Kinderen die ziek waren doordat ze zo gepest werden op school en die een week later zelf vragen aan de juf of ze naast de pester mogen zitten, omdat ze er geen last meer van hebben. Te veel om op te noemen. 

Ik ga daar de komende tijd zeker meer over delen. Het is tijd dat heel Nederland en België bekend wordt met het spiegelen. Dat we daar binnen de bedrijven, op scholen en in de coachpraktijken mee gaan werken, het is te mooi, te magisch om klein te blijven. En hoe spannend ik dat ook vind, het is mijn zielsmissie, mijn diepste wens dat het spiegelen de wereld in gaat, hier kunnen zoveel mensen mee geholpen worden. Help jij me mee?

“Het is mijn zielsmissie om het spiegelen bekend te maken.”