VOOROUDERLIJKE PATRONEN LOSLATEN VIA HET SPIEGELEN

“Hee Marian, is er ook iets te doen aan voorouderlijke patronen, trauma’s die van generatie op generatie worden doorgegeven?”, vraagt een cliente me.  “Stel, van generatie op generatie zijn de vrouwen misbruikt, dat was bij mij zo, mijn moeder, mijn oma.., is dat te doorbreken met het spiegelen?”

NATUURLIJK is dat te doorbreken met het spiegelen.


VOOROUDERLIJKE PATRONEN

Maar eerst even iets over die voorouderlijke patronen, hoe werkt dat dan precies?

Ik vertel regelmatig van het muizenonderzoek dat gedaan is. Ze zetten een mannetjesmuis op een trilplaat en terwijl ze de trilplaat aanzetten, spoten ze kersenbloesemgeur. De muis raakt volledig in paniek van de trilplaat. Pure stress. Als ze de kersenbloesemgeur later spuiten zonder de trilplaat is de stress er weer volledig. Dan kruisen ze de mannetjes muis met een vrouwtjesmuis die deze ervaring niet heeft. De jongen van dit muizenkoppel raken ook volledig in de stress bij de kersenbloesemgeur. En tot 6 generaties raakten de muizenjongen in de stress van de kersenbloesemgeur.

Bij mensen werkt het ook zo. Een trauma komt in je systeem en kan doorgegeven worden van generatie op generatie. Het zit dan als het ware in je emotionele DNA.

JEUGDTRAUMA

Daarnaast spiegelen kinderen ons ook, dat er op een bepaalde leeftijd nog onverwerkte zaken zijn. Dat ergens een trauma aanwezig is. Stel er is een onverwerkt stuk in jou en je doet daar niets mee, dan zal je kind op diezelfde leeftijd waarop jij dat trauma hebt opgelopen, je laten zien dat daar nog werk aan de winkel is, dat kan door een vergelijkbare situatie naar zich toe te trekken, maar het kan ook iets anders zijn, maar wel met een vergelijkbaar resultaat waardoor je weet: hee, toen ik zo oud was, speelde er iets vergelijkbaars.

Ik zal daar een voorbeeld van geven: Toen ik 8 jaar was, pikte ik geld van mijn ouders om snoepjes van te kopen, dit werd gesnapt door iemand die het mijn ouders vertelde. Mijn vader heeft me toen een goedbedoelde stevige preek gegeven, maar dat werd een trauma voor mij. Voor hem was het daarmee klaar, voor mij werd het een vastgezet schuld/schaamte/oordeelstuk. Toen Hailine 8 jaar was en ik op een ochtend beneden kwam, had ze suiker aan haar mond. Dus ik vroeg aan haar: hee, heb je snoep gegeten? Nee, hoor loog ze. En dat antwoord voelde als een messteek. Ik was er ziek van. Niet dat ze snoep had gepakt, want dat stond gewoon op tafel, maar dat ze niet eerlijk was. En het knalde er meteen in bij me: “Dit is wat mijn ouders voelden toen!” Ik had namelijk ook gezegd: ”Nee hoor, papa, dat heb ik niet gedaan”. Ik had al jaren gewerkt aan de verwerking van dat hele gebeuren, maar had nog niet de gevoelens van mijn ouders onderzocht en begrepen. Dat liet mijn dochter me dus nog even zien. Daar mocht nog iets bewust gemaakt worden.


PATRONEN DOORBREKEN

Toen ik 14 was, werd mijn beste vriendin ziek, ze had kanker en ik week niet van haar zijde, ging soms mee met de chemo’s en dat heeft best ook bij mij een behoorlijke impact gehad, natuurlijk niet in vergelijking met haar proces, maar toch. Mijn “zorgmodus” is toen wel aan gegaan, wegcijferen voor de ander. Meelijden deed ik ook.

Jullie snappen het al… toen mijn dochter 14 was, ging het niet goed met haar beste vriendin, die werd depressief en mijn dochter was zoo met haar begaan, dat ze er zelf last van kreeg. Ik zag het en kon meteen de schakeling maken. Ik vertelde haar het hele verhaal van mijn jeugd en mijn betrokkenheid bij mijn vriendin en dat ik achteraf gezien, teveel had meegeleden en dat ik nu zag dat ze meer aan me gehad had, als ik beter bij mezelf was gebleven en niet mijn eigen leven on-hold had gezet tijdens haar ziekte.

Waarop mijn dochter zegt: “mam, zullen we dit even transformeren dan, want dit is echt niet fijn om te voelen, ik wil niet, dat mijn kinderen dit ook weer mee moeten maken, dit gevoel”

ZO GEZEGD ZO GEDAAN

Dat hebben we gedaan, we hebben er samen aan gewerkt en het voelde meteen weer licht voor mijn dochter.

Zo ook bij de cliënt, waar ik mijn verhaal mee startte. We hebben samen een opstelling gedaan van de moederlijn, teruggaand tot de betbetovergrootmoeder, waar de wortel van het probleem zat.

Door daar heling aan te brengen en die heling door te geven door alle generaties tot mijn cliente aan toe, konden we dit voorouderlijke patroon doorbreken.

Zo fijn dat een eeuwenoud probleem in een sessie van een aantal uren is doorbroken.

Het is gezien, het is erkend, het werd doorbroken en getransformeerd.

DANKBAAR

Dit onderdeel van mijn werk is zo dankbaar. Patronen van generatie op generatie doorgegeven, angsten soms vanuit de oorlog, die van ouder op kind worden doorgegeven, onbewust, onbedoeld, mogen getransformeerd worden in deze tijd, zodat wij, maar zeker onze kinderen niet meer met die voorouderlijke patronen van schuld, schaamte en oordeel hoeven te worstelen, Het machtsmisbruik en de machteloosheid die van generatie op generatie zijn doorgegeven, mogen nu doorbroken worden en getransformeerd. En ik ben zo dankbaar dat ik daar mensen bij mag helpen, in mijn sessies, in mijn opleiding. Daarmee maken we een mooiere blijere wereld voor onze kinderen.