De ex van mijn partner, dàt is toch geen spiegel van mij?

Die ex van mijn man, ieuwww dat is toch zo’n vreselijk mens, ik wil haar echt niet zien.
Ze komt er bij mij niet meer in. Ze spoort echt niet.
Dat arme kind, hij weet niet wat hij aan haar heeft. Soms is ze er helemaal voor hem en soms mag ie ophoepelen en dan wil ze niks met hem.

En even later vertelt mijn cliente dat haar stiefzoon best heel heftig is, en dat ze het aan de ene kant heel erg met hem te doen heeft, en aan de andere kant is het haar te veel en sloopt het haar. Dat ze hem dan het liefst wil knuffelen en troosten, maar als het zo heftig is, dat ze dan het liefst wil stoppen met de relatie om er vanaf te zijn.
Dan kan ze hem eigenlijk niet in haar buurt velen.

Die ex-partner van je man, ja echt…ook dàt zijn spiegels voor je.
Die ex-partner, is het oude gevoel van jouw man/ maar dus ook de gevoelskant van jouw daadkracht. Het is de spiegel van het fysieke lichaam van je bonuskinderen, waar jij ook een stuk van bent. Het zijn oude diepe stukken in jezelf, die je nog dwars zitten.

Maar ook in het hier en nu, kunnen die ex-partners van je man, je nog hele zinvolle dingen vertellen over jouzelf. Zijn het supermooie spiegels waar je mee aan de slag mag en kunt.
In dit geval vertelde die ex-partner van de man van mijn cliente dat ze te dwingend was, dat ze zich soms verbindt en de ander dan weer afstoot. En dat ze het allemaal het liefst op haar eigen manier wil doen.

Vrede sluiten met al je delen, zorgen dat er harmonie is, acceptatie, liefde…. Dat geeft zoveel rust, in jezelf, maar ook voor je omgeving.

En als je het spiegelen begrijpt, dan kun je ook snappen wat er bij die kinderen speelt in die samengestelde gezinnen: 2 vaders en 2 moeders, wat als die 2 vaders (2 stukken denken/ hogere denken) niet op 1 lijn zitten, als daar een totaal andere wereld is bij de een en bij de ander. Hun denken maakt een splitsing en gaat 2 kanten op.
En als je twee moeders ook totaal verschillend zijn, of zoals in dit geval soms zijn ze er helemaal en dan weer kunnen ze je niet velen, dat geeft aan dat de verbinding met zijn lichaam er soms is, maar soms ook helemaal niet en dat die delen ook nog met elkaar in conflict zijn.

Is dit een hopeloze toestand? Nee, zeker niet. Met een spiegelopstelling kunnen we dit heel mooi inzichtelijk maken en helen. Want hoe mooi is het als een kind die verscheurdheid, die verdeeldheid voelt, om zijn twee moeder-delen te verenigen tot 1 ideale innerlijke moeder. En zijn twee vaderdelen samen te voegen tot 1 ideale innerlijke moeder.

Hoe anders kijk je naar de wereld om je heen, als je het spiegelen begrijpt. Lukt dat in 1 sessie? Helemaal doorgronden lukt niet overnight nee, zelfs na 10 jaar intensief spiegelen leer ik nog dagelijks bij. Maar het leven is zoveel mooier, overzichtelijker en vrediger als je beseft dat die ander een deel van jou is. Dat die ander je met zijn/ haar gedrag wil laten zien wat er bij jou speelt op dat stuk. Dat die ander je laat weten wat jij uitzendt op dat stuk. Dankzij het gedrag van die ander, weet je waar je zelf mee aan de slag mag, weet je waar jouw werkpunten zitten. En wat is het dan fijn dat er spiegelcoaches zijn die je daarmee kunnen helpen en jou de spiegel voorhouden en je laten zien wat die stukken zijn. En je daarna ook de oplossing bieden door in een opstelling met je aan de slag te gaan.

Dan kan er innerlijke vrede komen, zelfs rond die vreselijke ex van je partner.
Want als jij het begrijpt wat ze je spiegelt, dan raakt haar gedrag je niet meer, of ze gaat veranderen en zal ander gedrag laten zien. Hoe mooi is het dat we zo de wereld om ons heen met het spiegelen kunnen gaan veranderen.

Hoe zal de wereld er dan over een paar jaar uitzien?